Qui és la fontmontina

L’origen del teatre al barri de la Font del Mont, situat a la falda del Tibidabo (Barcelona), es remunta a l’any 1987, en què per la Festa Major un grup de veïns i veïnes es van proposar de fer una representació teatral. Des de llavors de manera gairebé ininterrompuda, totes les Festes Majors han comptat amb la participació d’aquesta singular Companyia d’afeccionats.

No va ser fins l’any 1994 que es va adoptar definitivament el nom de la Companyia, mantenint això sí, el mateix esperit. Entre els seus objectius destaquen la dinamització dels veïns i veïnes i l’enriquiment de les festes del barri fent-les participatives i creatives.

La Companyia també ha inclòs en el seu repertori el teatre infantil, fet pels propis infants i joves del barri, amb la participació dels quals es va iniciar la representació dels Pastorets l’any 1996.

Inicialment, la feina de la Companyia es duia a terme durant els mesos de març a setembre per tal de posar el projecte en escena a la Festa Major del barri. Des de fa disset anys la Companyia Fontmontina col·labora amb els veïns i veïnes de Vallvidrera i amb la Companyia Els Pirates Teatre en el muntatge d’Els Pastorets al Centre Cívic Vázquez Montalbán de Vallvidrera.

Per les característiques de la Companyia, aquesta es nodreix principalment dels veïns i veïnes, i també d'amics i amigues, del barri de la Font del Mont, i ja des de fa uns anys de veïns i veïnes d’altres barris de Collserola. En els seus espectacles s’adapta a la particularitat geogràfica del barri, ja que els espectacles a l’estiu es representen a l’aire lliure, excepte en quatre ocasions en què es van dur a terme al teatre del local de la Parròquia de Sant Joan de la Creu del Peu del Funicular de Vallvidrera, i quan el format ho permet, al centre cívic de Vallvidrera. Des de l’any 2010, la companyia ha fet representacions fora dels barris de muntanya , sobretot a Sarrià , però també a d’altres poblacions de les comarques de Barcelona ( Sant Cugat, Teià, Els Hostalets, l’Ordal, Olivella...)

Per la Companyia han passat més de 80 actors i actrius, veïns i veïnes de la Font del Mont , és a dir, un percentatge molt alt dels habitants del barri, i molts i moltes han participat més d’una vegada als espectacles. La Companyia decideix, any rere any, de forma consensuada, l’espectacle que representarà. El seu repertori ha estat molt variat, passant per les comèdies, els vodevils, els musicals, una “sarsuela”, textos cultes en clau de sàtira i els muntatges propis de la Companyia, en els quals es barregen text, humor, coreografies, etc. També s’han introduït nous formats d’espectacle, com ara la videoprojecció.